Βιβλίο: Beasts of Burden

This post is also available in: enEnglish (Αγγλικα)

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που εξερευνά τις κοινωνικές και πολιτικές συνδέσεις μεταξύ των ζώων και της αναπηρίας (ανθρώπινης και μη). Τι είναι η αναπηρία; Τι είναι το κοινωνικό και το ιατρικό μοντέλο αναπηρίας; Τι σημαίνει ζώο; Πώς οι απόψεις μας περί κανονικότητας επηρεάζουν τα ζώα ανθρώπους και ζώα; Ποιες είναι οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τα ζώα; Και ποιες είναι οι θέσεις του vegan κινήματος για την αναπηρία;

Η Sunaura Taylor είναι μια vegan που έχει γεννηθεί με αρθρογρύπωση και μέσα σε περίπου 200 σελίδες καλύπτει ένα τεράστιο εύρος θεμάτων. Καθώς δε γνώριζα πάρα πολλά πράγματα περί disability theory, βρήκα τη γνώση του βιβλίου σοκαριστικά ενδιαφέρουσα. Για τους περισσότερο μυημένους, πιστεύω πως αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ανάλυση ζητημάτων που ίσως ήδη γνωρίζουν – υπό τη vegan σκοπιά αυτή τη φορά.

Το inspiration porn, η αποτύπωση των ανάπηρων στην κυρίαρχη κουλτούρα, η σχέση της φτώχειας με την αναπηρία, οι συνδέσεις με το ρατσισμό και το σεξισμό είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται από νωρίς το Beasts of Burden.

Τα ανάπηρα ζώα είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι έρευνες και τα παραδείγματα που εξετάζουν τη συμπεριφορά των ίδιων αλλά και των υπόλοιπων μελών της αγέλης. Επίσης, οι αγελάδες που τα τελευταία χρόνια παράγουν πολύ περισσότερο γάλα και παθαίνουν μαστίτιδες πολύ συχνότερα είναι disabled ή hyperabled;

Το ableism παρουσιάζεται σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο και εξετάζεται πώς αυτό επηρεάζει ανθρώπους και ζώα. Προσοχή δίνεται και στην έκφραση “voice for the voiceless” με την οποία το disability movement διαφωνεί γενικότερα. Μια έκφραση που χρησιμοποιεί για όνομα της μια vegan ακτιβιστική ομάδα που ανάμεσα σε άλλα βάλλει συχνά εναντίον των ανάπηρων ανθρώπων.

Ένα μέρος του βιβλίου που βρήκα τρομερά ενδιαφέρον είναι η διαφωνία της Sunaura Taylor με τον Peter Singer. Για εμένα, ο Singer αποτελεί τη θεωρητική βάση του βιγκανισμού. Γνωρίζω πως αρκετοί vegans διαφωνούν μαζί του για λόγους welfarism αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως στη θεωρία του έχει αφήσει και μερικά επικίνδυνα ableist πατήματα. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως η Taylor και ο Singer είχαν αυτή την άβολη συζήτηση και από κοντά.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη γλώσσα. Η ανάλυση της γλώσσας θυμίζει την αντίστοιχη ανάλυση της Carol J. Adams στο The Sexual Politics of Meat όταν μιλούσε για τη σύνδεση σεξισμού και σπισισμού. Εδώ, η έμφαση δίνεται στη γλώσσα γύρω από σπισισμό και την κουλτούρα ενάντια στην αναπηρία.

Ευγονική, περιβάλλον και σφαγείς είναι μερικά από τα ζητήματα που κλείνουν το βιβλίο.

Σε αντίθεση με άλλα βιβλία που καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις και θεωρίες, το Beasts of Burden παραθέτει πάρα πολλές πηγές και απόψεις. Κάνει δύσκολες ερωτήσεις και δεν έχει όλες τις απαντήσεις.

Ένα καταπληκτικό vegan βιβλίο που πραγματικά θα πρότεινα σε όλους.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))