Food Activism

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε κάθε μέρα να βοηθήσουμε τα ζώα. Κάποιοι συμμετέχουν σε ακτιβιστικές οργανώσεις, κάποιοι ανεβάζουν σχετικά post στα social media, κάποιοι συζητάνε για το βιγκανισμό με φίλους τους. Οι παραπάνω τρόποι είναι όλοι εξαιρετικά βοηθητικοί. Συχνά όμως ξεχνάμε μια σημαντική παράμετρο: το φαγητό και κατά συνέπεια το food activism.

Όταν ζητάμε από κάποιον να αποκλείσει από τη διατροφή του το κρέας και τα παράγωγά του, πολλές φορές απαντάει «και τώρα τι θα τρώω;». Είναι μια απολύτως λογική απορία. Όλοι έχουμε μεγαλώσει μέσα σε μια κοινωνία στην οποία οι nonvegan τροφές καταλαμβάνουν σημαντική θέση. Είναι αντικειμενικά εύκολο να ψήσει κανείς ένα κατεψυγμένο μπιφτέκι. Μακαρόνια με κιμά όλοι ξέρουμε να κάνουμε. Ακόμα και ένα τοστ ζαμπόν – τυρί για το δρόμο. Έτσι, όταν ζητάμε από κάποιον να κόψει συνήθειες μια ζωής, ε ένα μικρό σοκ το περνάει καθώς δεν έχει καθόλου εικόνα για το πώς μοιάζει το vegan φαγητό.

trivoli food activism
instagram: @meatisweird

5 Food Activism Tips

Ως vegans θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό να εξαλείψουμε την ιδέα πως το vegan φαγητό είναι άνοστο, περίεργο ή δύσκολο. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για αυτό:

  1. Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε για εμάς. Δε χρειάζεται να γίνουμε οι καλύτεροι σεφ του κόσμου. Με μια απλή αναζήτηση μπορεί κανείς να βρει πολλές εύκολες και γρήγορες συνταγές. Φυσικά, υπάρχουν και πιο δύσκολα φαγητά για όποιον ενδιαφέρεται αλλά και τα βιβλία συνταγών.
  2. Παίρνουμε το τέλειο σνακ μας στη δουλειά. Ένα θρεπτικό και υγιεινό τοστ για παράδειγμα όταν οι υπόλοιποι τρώνε σουβλάκια και τυρόπιτες για 3η συνεχόμενη μέρα.
  3. Μαγειρεύουμε για φίλους και τους προσκαλούμε για φαγητό. Μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε με κάποιο δικό μας πιάτο όταν μας προσκαλούν εκείνοι.
  4. Τρώμε σε vegan εστιατόρια ή takeaway με φίλους. Yπάρχουν μέρη με φθηνό και νόστιμο φαγητό αλλά και μέρη με ακριβό και πιο γκουρμέ φαγητό. Η επιλογή του μαγαζιού εξαρτάται και από την παρέα. Υπάρχουν επίσης και vegan-friendly μέρη με διάφορες προτάσεις. Πίτσα, σουβλάκι, φαλάφελ, μακαρονάδα είναι από τα πιάτα που εύκολα βρίσκει κανείς.
  5. Ανεβάζουμε τα πάντα στα social media. Τα πάντα. Προσπαθούμε να κάνουμε μια καλή παρουσίαση του πιάτου μας (οι άσχημες φωτογραφίες φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα). Δε χρειάζεται να γίνει κανείς dedicated foodie και να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Ανάμεσα στα υπόλοιπα post, μπορούν να ανεβαίνουν και κάποια φαγητά.

Ίσως κάποιοι από εσάς σκέφτεστε «Μα δεν έχει σημασία το φαγητό. Έχουμε γεμίσει συνταγές, πρέπει να το κάνουν για τα ζώα». Έχει σημασία όμως. Το φαγητό είναι από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου. Επίσης, δεν ενδιαφέρονται όλοι για τα ζώα. Ή για να το θέσω καλύτερα, κυρίως δυσκολεύονται να αλλάξουν παγιωμένες συνήθειές τους.

Το food activism είναι από τα πιο ισχυρά μας εργαλεία για να επιτύχουμε την αλλαγή που θέλουμε. Είναι γεγονός πως η αλλαγή συμπεριφοράς (εδώ η αλλαγή διατροφής) πολύ συχνά οδηγεί σε αλλαγή στάσης προς ένα ζήτημα (εδώ προς το βιγκανισμό).

Τα ηθικά επιχειρήματα είναι πάντοτε σημαντικά αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ίσως καλύτερο να παρουσιάζονται λίγο αργότερα.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))