Χαλάλ + Κόσερ Σφαγή

Το Μάρτιο που μας πέρασε κινητοποιήθηκαν διάφορες οργανώσεις και πολίτες ώστε να μην επιτραπεί η σφαγή με θρησκευτικό τρόπο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα πρώτα τέτοια σφαγεία θα λειτουργούσαν στην Καβάλα. Μετά από τις διαμαρτυρίες, οι σφαγές αυτές αναβλήθηκαν προς το παρόν. Τι είναι όμως οι θρησκευτικές σφαγές;

Σφαγή Χαλάλ

Πρόκεται για τον θρησκευτικό τρόπο σφαγής ζώων που ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι. Αρχικά, ο Ισλαμικός Νόμος δεν επιτρέπει τη σφαγή όλων των ζώων. Για παράδειγμα, επιτρέπει να σφάζονται οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα κοτόπουλα αλλά δεν επιτρέπει τη σφαγή γουρουνιών ή σκύλων. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Μωάμεθ. Επίσης, ο ίδιος λέει πως καλό είναι ο σφαγέας να είναι Μουσουλμάνος και να το κάνει στο όνομα του Αλλάχ. Αυτά περί θρησκείας. Η διαδικασία είναι η εξής: Ο σφαγέας χρησιμοποιεί ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψει το λαιμό του ζώου (λάρυγγα, φλέβες, καρωτίδα) και από τις δύο μεριές αλλά δεν πρέπει να κόψει το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια το ζώο αφήνεται να χάσει όλο το αίμα του μέχρι να στραγγιστεί τελείως.

Σφαγή Κόσερ

Η αντίστοιχη θρησκευτική σφαγή για τους Εβραίους. Εδώ ο κανόνας είναι διαφορετικός – επιτρέπονται μόνο τα μυρηκαστικά ζώα και συγκεριμένα αυτά που οι οπλές τους διαχωρίζονται. Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε κάποιον θεό κατά τη σφαγή αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ πολύ το μαχαίρι μας. Η λάμα του πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές όση το μήκος του λαιμού του ζώου αλλά όχι κ πολύ μεγάλη. Τσεκάρουμε το μαχαίρι πριν τη σφαγή για να μην έχει κάποια ατέλεια. Επίσης, το τσεκάρουμε μετά τη σφαγή. Αν έχει κάνει καμιά γωνίτσα, το κρέας δεν κάνει να το φάμε ΕΚΤΟΣ αν η λάμα πέσει από το μαχαίρι ή αν τη χάσουμε (αλήθεια λέω, το διάβασα). Η διαδικασία εδώ είναι άλλη. Δεν κάνουμε μία χρατς με το μαχαίρι. Όχι, θα πάμε στην κόλαση. Κόβουμε το λαιμό του ζώου μετακινώντας το μαχαίρι μπρος – πίσω. Στη συνέχεια αφαιρούμε αρτηρίες και φλέβες και το βάζουμε να μουλιάσει στο αλατόνερο για να φύγει όλο το αίμα.

Οκ. Και πού είναι το πρόβλημα;

Well. Οι νομοθεσίες ανά τον κόσμο υποχρεώνουν τα σφαγεία να αναισθητοποιήσουν τα ζώα πριν τη σφαγή. Αυτό συνήθως γίνεται με έναν ηλεκτρικό «πυροβολισμό» απευθείας στο κέφαλι του ζώου. Μπορεί επίσης να γίνει εκθέτοντας τα ζώα σε μονοξείδιο του άνθρακα για να πάθουν ασφυξία. Ναι, αυτά είναι οι ανθρώπινες νόμιμες μέθοδοι σφαγής. Παρόλα αυτά, οι 2 παραπάνω θρησκευτικές σφαγές δε συμφωνούν με αυτή την (ας πούμε «ανθρώπινη») νομοθεσία. Επιθυμούν δηλαδή όλη αυτή η αριστοτεχνική χρήση του μαχαιριού να γίνει σε ζώα που έχουν όλες τους τις αισθήσεις αλλιώς το κρέας δε θεωρείται καθαρό.

Και το αρνί στο χωριό;

Το αρνί στο χωριό θα πεθάνει χειρότερα από όλα τα παραπάνω με μια καλή μαχαιριά (αν γλιτώσει την κατσαβιδιά). Κυρίως, θα έρθει κοντά να δει τον παππού σου επειδή νομίζει ότι είναι φίλοι, ε και ο παππούς σου δεν πιστεύει και πολύ στη φιλία.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))