Χαλάλ + Κόσερ Σφαγή

Το 2017 κινητοποιήθηκαν διάφορες οργανώσεις και πολίτες ώστε να μην επιτραπεί η σφαγή θρησκευτικό τύπου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα πρώτα τέτοια σφαγεία θα λειτουργούσαν στην Καβάλα. Μετά από τις διαμαρτυρίες, οι σφαγές αυτές τότε αναβλήθηκαν. Φαίνεται όμως πως κρεοπώλες, εστιατόρια και γαλακτοκομικές εταιρίες έχουν πιστοποίηση Χαλάλ και πωλούν τα προϊόντα τους κανονικά. Τι είναι λοιπόν οι σφαγές θρηκευτικού τύπου;

Σφαγή Χαλάλ (Ḏabīḥah)

Πρόκεται για τον θρησκευτικό τρόπο σφαγής ζώων που ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι. Αρχικά, ο Ισλαμικός Νόμος δεν επιτρέπει τη σφαγή όλων των ζώων. Για παράδειγμα, επιτρέπει να σφάζονται οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα κοτόπουλα αλλά δεν επιτρέπει τη σφαγή γουρουνιών ή σκύλων. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Μωάμεθ. Επίσης, ο ίδιος λέει πως καλό είναι ο σφαγέας να είναι Μουσουλμάνος και να το κάνει στο όνομα του Αλλάχ.

Η διαδικασία είναι η εξής: Ο σφαγέας χρησιμοποιεί ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψει το λαιμό του ζώου (λάρυγγα, φλέβες, καρωτίδα) και από τις δύο μεριές αλλά δεν πρέπει να κόψει το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια το ζώο αφήνεται να χάσει όλο το αίμα του μέχρι να στραγγιστεί τελείως.

Σφαγή Κόσερ (Shechita)

Η αντίστοιχη θρησκευτική σφαγή για τους Εβραίους. Εδώ ο κανόνας είναι διαφορετικός – επιτρέπονται μόνο τα μυρηκαστικά ζώα και συγκεριμένα αυτά που οι οπλές τους διαχωρίζονται. Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε κάποιον θεό κατά τη σφαγή αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ το μαχαίρι μας. Η λάμα του πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές όση το μήκος του λαιμού του ζώου αλλά όχι και πολύ μεγάλη. Τσεκάρουμε το μαχαίρι πριν τη σφαγή για να μην έχει κάποια ατέλεια. Επίσης, το τσεκάρουμε μετά τη σφαγή. Αν έχει κάνει καμιά γωνίτσα, το κρέας δεν κάνει να το φάμε ΕΚΤΟΣ αν η λάμα πέσει από το μαχαίρι ή αν τη χάσουμε (αλήθεια λέω, το διάβασα).

Η διαδικασία εδώ είναι διαφορετική. Δεν κάνουμε μία χρατς με το μαχαίρι. Όχι, θα πάμε στην κόλαση. Κόβουμε το λαιμό του ζώου μετακινώντας το μαχαίρι μπρος – πίσω. Στη συνέχεια αφαιρούμε αρτηρίες και φλέβες και το βάζουμε να μουλιάσει στο αλατόνερο για να φύγει όλο το αίμα.

Οκ. Και πού είναι το πρόβλημα;

Well. Οι νομοθεσίες ανά τον κόσμο υποχρεώνουν τα σφαγεία να αναισθητοποιήσουν τα ζώα πριν τη σφαγή. Αυτό συνήθως γίνεται με έναν ηλεκτρικό “πυροβολισμό” απευθείας στο κεφάλι του ζώου. Πολύ συχνά αυτός ο πυροβολισμός δε λειτουργεί σωστά και τα ζώα ανοίγονται ζωντανά.  Μια άλλη τεχνική που συνήθως χρησιμοποιείται για γουρούνια και κοτόπουλα είναι η ασφυξία με μονοξείδιο του άνθρακα. Μια διαδιακασία η οποία καίει τα ζώα από μέσα προς τα έξω όσο αυτά ουρλιάζουν για τη ζωή τους. Ναι, αυτά είναι οι ανθρώπινες (;) νόμιμες μέθοδοι σφαγής. Παρόλα αυτά, οι 2 παραπάνω θρησκευτικές σφαγές δε συμφωνούν με ούτε με αυτή τη νομοθεσία. Επιθυμούν δηλαδή τα ζώα να μαχαιρωθούν με όλες τους τις αισθήσεις αλλιώς το κρέας δε θεωρείται καθαρό.

Και το αρνί στο χωριό;

Το αρνί στο χωριό θα μαχαιρωθεί επίσης χωρίς αναισθησία. Κυρίως, θα έρθει κοντά να δει τον παππού σου επειδή νομίζει ότι είναι φίλοι, ε και ο παππούς σου δεν πιστεύει και πολύ στη φιλία.

Είτε με αναισθησία είτε χωρίς, δεν υπάρχει κανένας σωστός τρόπος να σκοτώσεις κάποιον που δε θέλει να πεθάνει. Το κρέας και τα γαλακτομικά δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου. Από τη στιγμή που δε ζούμε σε συνθήκες επιβίωσης και υπάρχουν γύρω μας επιλογές που δεν περιλαμβάνουν θάνατο, η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών είναι περιττή και ανήθικη. 

___________

Το κείμενο δεν είναι αντίθετο σε καμία θρησκεία ή τον παππού κανενός. Είναι όμως αντίθετο σε συνήθειες μιας άλλης εποχής που δεν έχουν χώρο στο σημερινό κόσμο.

Πώς παράγεται το γάλα;

Γιατί τρώμε γουρούνια και όχι σκύλους;

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))