This post is also available in: English (Αγγλικα)
“Δεν υπάρχει μονοθεματικός αγώνας επειδή δε ζούμε μονοθεματικές ζωές”, έχει πει η Audre Lorde.
Ο βιγκανισμός είναι πλέον ένα κίνημα που συνεχώς μεγαλώνει. Περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν τις αξίες του, αλλάζουν τη διατροφή τους και τις συνήθειες τους. Πολλοί είναι και εκείνοι που βγαίνουν στο δρόμο ή μέσω των social media προσπαθούν να ενημερώσουν και άλλους για τις ζωές των μη-ανθρώπινων ατόμων.
Ο βιγκανισμός αφορά τα ζώα. Παρόλα αυτά, ως κίνημα που υπάρχει για τα ζώα αλλά αποτελεί δημιουργία ανθρώπων, δε μπορεί παρά να επηρεάζει και ανθρώπινες ζωές. Ο ανθρώπινος κόσμος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και λειτουργεί με αλληλένδετα συστήματα καταπίεσης. Ο σπισισμός είναι ένα από αυτά.
Το Veganism in an Oppressive Word πραγματεύεται όλες αυτές τις συσχετίσεις που υπάρχουν γύρω μας. Η εκδότρια του βιβλίου, Julia Feliz Brueck, και οι υπόλοιποι συντελεστές του βιβλίου υποστηρίζουν πως δε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σπισισμό αν δεν κατανοήσουμε τις σχέσεις βιγκανισμού και κοινωνίας.
Το βιβλίο εξηγεί για ποιους λόγους το vegan κίνημα θα πρέπει να είναι διαθεματικό και συμπεριληπτικό αλλά και για ποιους λόγους θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και με άλλα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Από μια άποψη, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια του Consistent Anti-Oppression.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι πως αποτελεί τη συλλογική δημιουργία ανθρώπων που συχνά δεν προωθούνται στο vegan χώρο. Με κείμενα, συνεντεύξεις και προσωπικές εμπειρίες συμμετέχουν άνθρωποι αφροαμερικάνικης, ισπανικής, πακιστανικής, ινδικής καταγωγής. Αυτές οι φωνές που συνήθως λείπουν από το vegan διάλογο, δίνουν μια διαφορετική οπτική σε αυτά που (νομίζουμε οτι) γνωρίζουμε για το βιγκανισμό.
Μέσα από τις εμπειρίες τους, μαθαίνει κανείς για ζητήματα που συχνά παραλείπονται ή ακόμα πιο συχνά διαστρεβλώνονται μέσα στο mainstream λευκό βιγκανισμό. Πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι και οι λόγοι που άνθρωποι που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη Δυτική κουλτούρα, νιώθουν πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι ή ασφαλείς.
Μέσα από το φίλτρο της διαθεματικότητας, το βιβλίο εξετάζει τις επικαλύψεις διαφορετικών ταυτοτήτων στη vegan κοινότητα και το ρόλο που παίζουν στις σχέσεις μας με vegans και non-vegans.
Στόχος του βιβλίου (όπως και του blog) είναι να ενώσει τις γραμμές ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα καταπίεσης ώστε να να τα αναγνωρίσουμε και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς αυτά. Το Veganism in an Oppressive World προσπαθεί να προσφέρει τα πρώτα εργαλεία για μια διαθεματική vegan ανάλυση. Είναι ίσως καιρός να μάθουμε να δουλεύουμε με αυτά;
___________
Σχετικά άρθρα:
Το Βίγκαν Φλερτ με την Ακροδεξιά
Ο Βιγκανισμός ΔΕΝ θα εξαλείψει την Παγκόσμια Πείνα
Ως vegans πρέπει να μας νοιάζουν οι εργάτες σφαγείων;