Γάλα

Το γάλα πολλές φορές θεωρείται ένα ανώδυνο παράγωγο της αγελάδας. Θεωρητικά δε σκοτώνουμε και δε βασανίζουμε κανένα ζώο. Αλλά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Γιατί κάνουν οι αγελάδες γάλα; Τι έχει προηγηθεί μέχρι να φτάσει σε εμάς;

Όπως όλα τα θηλαστικά, οι αγελάδες παράγουν γάλα όταν γεννάνε και όχι όλη την ώρα. Στις σύγχρονες φάρμες (αυτό δεν αποκλείει τα free range ζώα), τα νεογέννητα μοσχάρια απομακρύνονται από τις μητέρες τους. Κατά συνέπεια, το γάλα που η αγελάδα θα έχει για το μωρό της δε θα το πιει ποτέ το μωρό της. Θα το πιούμε εμείς. Η συγκεκριμένη αγελάδα θα συνεχίσει να αρμέγεται για όσο διάστημα έχει γάλα και όταν αυτό σταματήσει θα μείνει πάλι αναγκαστικά έγκυος για να ξεκινήσει πάλι ο ίδιος κύκλος. Όταν μετά από χρόνια η αγελάδα δεν είναι πια αρκετά αποδοτική, θα οδηγηθεί στο σφαγείο.

Αυτά για τη μαμά – αγελάδα.

Και τα νεογέννητα;

Αν είναι αρσενικά, μιας και δε θα έχουν ποτέ γάλα προορίζονται για κρέας. Θα μεγαλώσουν με υποκατάστατα γάλακτος και ορούς. Ο λόγος που ο χασάπης τα ονομάζει “μοσχαράκια γάλακτος” είναι επειδή αναφέρεται σε μοσχαράκια που σφάζονται στην ηλικία που θηλάζουν. Τα μοσχάρια που τρώμε είναι μωρά.

Αν είναι θηλυκά, θα εκτραφούν ώστε να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία που θα μπορούν να γίνουν και αυτά μηχανές γάλακτος όπως οι μητέρες τους.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς φτάνει το γάλα στο ποτήρι μας. Σημειώστε ότι το βίντεο δεν προέρχεται από κρυφές κάμερες. Η επιχείρηση και το προσωπικό γνωρίζουν οτι βιντεοσκοπούνται και όλο το υλικό που θα δείτε αποτελείται από νόμιμες πρακτικές. Δεν είναι βίντεο που περιέχει βασανισμούς ζώων – είναι δηλαδή ό,τι πιο νόμιμο και αποδεκτό βιώνουν οι αγελάδες στην καθημερινότητά τους.

Το βίντεο είναι 360o που σημαίνει οτι πατώντας και τραβώντας μέσα στο βίντεο μπορείτε να γυρίσετε και να δείτε γύρω σας. Διαρκεί μόνο 6 λεπτά.

Περισσότερα βίντεο για άλλα ζώα μπορείτε να βρείτε στο iAnimal.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))