Οι Anonymous for the Voiceless είναι σκουπίδια

This post is also available in: enEnglish (Αγγλικα)

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως αναφέρομαι στους Anonymous for the Voiceless (AV) ως οργάνωση και όχι στους ακτιβιστές που συμμετέχουν στις δράσεις τους. Γνωρίζω αρκετούς από τους ακτιβιστές και μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια πως οι περισσότεροι είναι εξαιρετικοί άνθρωποι με πάθος για το βιγκανισμό, υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ζωής.

Με αυτό το άρθρο θα ήθελα να δείξω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι παράλογο να υποστηρίζουν αυτή την επικίνδυνη και καταπιεστική οργάνωση. Επίσης, θα ήθελα να γίνει σαφές σε vegans που σκέφτονται να ξεκινήσουν τον ακτιβισμό πως οι AV είναι μια εξαιρετικά κακή επιλογή.

Οι AV έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για πολλά πράγματα αλλά το συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσει κυρίως στις δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα από την επίσημη σελίδα τους. Νομίζω πως αυτές οι δηλώσεις και η μετέπειτα αντίδραση τους αρκούν για να καταλάβει κανείς γιατί οι AV είναι τρομακτικά προβληματική οργάνωση.

Πριν από 1 εβδομάδα μαζί με την εικόνα ενός σκύλου δήλωσαν οτι τάσσονται ενάντια στη χρήση ζώων υπηρεσίας (service animals) όπως οι σκύλοι επειδή τα ζώα δε μας χρωστάνε τίποτα. Ακόμα και αν αυτοί οι σκύλοι δεν προέρχονται από εκτροφεία. Επειδή, λένε οι AV, τα ζώα υπηρεσίας είναι ένα ‘θέλω’ των ανθρώπων και όχι μια πραγματική ανάγκη.

Να προσθέσω οτι ως service dogs αναφέρουμε σκύλους που βοηθάνε σε ανθρώπους με σωματικές και πνευματικές αναπηρίες. Ενδεικτικά, βοηθάνε ανθρώπους τυφλούς, αυτιστικούς, κωφούς, με κινητικές δυσκολίες, με μετατραυματικά σοκ, με επιληψία, με διαβήτη. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις.

Στα σχόλια σε Facebook και Instagram υπήρξαν διαφωνίες, κατηγορήθηκαν για ableism, δόθηκαν προσωπικές εμπειρίες από ανθρώπους που έχουν τέτοια ζώα, παρουσίασαν τις αναπηρίες τους, έγραψαν πόσο απαραίτητη είναι η βοήθεια των σκύλων τους, ανέβασαν φωτογραφίες μαζί τους. Οι AV παρόλα αυτά επέμειναν στη θέση τους. Όταν ρωτήθηκαν ποια είναι η εμπειρία τους με αναπηρίες απάντησαν πως έχουν ένα μέλος στην ομάδα με πρόβλημα όρασης και αυτό το άτομο τους είπε πως τα service animals δε χρειάζονται.

Μετά από 2 μέρες επανήλθαν με νέο post, αρνούμενοι τις κατηγορίες περί ableism. Δήλωσαν αναπολογητικοί vegan και συνέχισαν να προσβάλλουν και να επιτίθενται σε κόσμο στα σχόλια.

That’s the story. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σου μέχρι εδώ.

Η δική μου γνώμη είναι πως οι AV είναι αμόρφωτα προνομιούχα ableist στενόμυαλα σκουπίδια. Οι απόψεις που εκφράζουν δείχνουν πως είναι τελείως αδιάβαστοι και επικίνδυνοι. Μερικοί από τους λόγους είναι:

  1. Αποφασίζουν για τις ζωές ανάπηρων ανθρώπων ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε προνομιακή θέση. Κανείς από αυτούς δεν είναι ανάπηρος και δεν έχουν ιδέα για τις καθημερινές ανάγκες ενός ανάπηρου. Το μέλος της ομάδας τους με το πρόβλημα όρασης όπως φαίνεται μπορεί να ζήσει και χωρίς τη βοήθεια σκύλου αλλά ένα και μόνο άτομο δεν αποτελεί τη βάση για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με διαφορετικών μορφών αναπηρίες.
  2. Το “είμαστε ενάντια σε κάθε χρήση ζώου” είναι μια τεράστια υπεραπλούστευση. Πολλοί άνθρωποι με πνευματικές αναπηρίες “χρησιμοποιούν” emotional support dogs . Συχνά αρκεί μόνο να πάρουν το σκύλο τους αγκαλιά. Επιβαρρύνει αυτό το σκύλο; Άλλους τους βοηθάνε να ανάψουν τα φώτα, να κλείσουν την πόρτα, να τους ειδοποιήσουν οτι χτυπάει το κουδούνι. Όλα αυτά είναι τεράστιο πρόβλημα για ένα σκύλο;
  3. Είναι σχέση συμβίωσης, όχι εκμετάλλευσης. Πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες έχουν αμοιβαία σχέση αγάπης και φροντίδας με τα ζώα τους. Οι άνθρωποι φροντίζουν για την τροφή και την υγεία των σκύλων τους και οι σκύλοι φροντίζουν για τους ανθρώπους τους.
  4. Σε μια υγιή συμβιωτική σχέση τα ζώα δίνουν τη συναίνεση τους για τις υπηρεσίες τους. Κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει το σκύλο του να κάνει οτιδήποτε. Αν ο σκύλος δε θέλει να ανοίξει την πόρτα, δε θα το κάνει. Θα κάνει πως δε σε ακούει και θα σε αφήσει απέξω.
  5. Πολλοί σκύλοι χαίρονται να παρέχουν αυτές τις “υπηρεσίες”.
  6. “Μα υπάρχει και τεχνολογία για αυτά”. Όχι για όλα. Για παράδειγμα, γίνονται τεράστιες προσπάθειες για την ανακατασκευή οπτικών νεύρων και των οπτικών κέντρων του εγκεφάλου αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Οι AV αδιαφορούν για αυτή την πραγματικότητα και προτιμούν να φτύσουν τους τυφλούς συνανθρώπους τους στη μούρη αντί να ζητήσουν πχ δωρεές για αυτές τις έρευνες ώστε να φτάσουμε εκεί συντομότερα.

Η χρήση των service dogs με την οποία διαφωνώ είναι οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκύλοι καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης. Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τα ζώα τους. Φυσικά και πρέπει να δρούμε άμεσα όταν συμβαίνει ώστε να τους αφαιρούνται τα ζώα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε την κατάργηση των service animals επειδή κάποιοι κάπου κακοποιούν κάποια ζώα. Κακοποιητικές συμπεριφορές παρατηρούνται και στις σχέσεις των ανθρώπων με απλά κατοικίδια. Με την ίδια λογική, δε θα πρέπει κανείς να έχει κατοικίδιο;

Αλλά οι Anonymous for the Voiceless δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο πέρα από το δόγμα τους. Οι ableist δηλώσεις τους απειλούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με σοβαρές δυσκολίες. Αλλά δεν τους αφορά. Δεν είναι οι ίδιοι που πρέπει να ζήσουν με αυτές.

Γράφουν τη δική τους Vegan Βίβλο και θέλουν να την ακολουθείς πιστά. Αν δεν το κάνεις, σε βλέπουν ως εχθρό. Οι AV δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κοινότητας, ενδιαφέρονται για τη δημιουργία άβουλων ακόλουθων. Όπως κάθε cult.

Αρνούνται επανειλημμένα να ακούσουν, να μορφωθούν και να εξελιχθούν. Δεν είναι κάτι που τους ξέφυγε, είναι κάτι που κάνουν εσκεμμένα.

Το κίνημα του βιγκανισμού αποτελείται από ανθρώπους, ο αγώνας για τα ζώα γίνεται από ανθρώπους. Όσο οι AV είναι αδιάφοροι και εχθρικοί για τις ζωές τους, δημιουργούν πρόβλημα στο κίνημα. Κανείς δε θέλει να συμμετέχει σε ένα κίνημα που τον θέλει νεκρό.

Εσύ που ενδιαφέρεσαι για τα δικαιώματα όλων και έχεις τη δική σου προσωπικότητα γιατί υποστηρίζεις μια καταπιεστική οργάνωση;

_________

Και γιατί επιτρέπεις νεοναζί σε ένα κίνημα δικαιοσύνης;

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))