Κάψε τη Vegan Βίβλο σου.

This post is also available in: enEnglish (Αγγλικα)

Από παιδιά βαφτιστήκαμε στον καρνισμό και όταν όλο σου το περιβάλλον είναι επίσης βαφτισμένο τα βλέπεις όλα κανονικά. Όλοι είναι σαν εσένα και κανείς δε σου δείχνει το λάθος. We’ve all been there. Κάπως όμως μάθαμε για την άλλη πλευρά. Ίσως είδαμε ένα ντοκιμαντέρ, μια ομιλία, μια δράση.

Μέσα σε όλη την καρνιστική προπαγάνδα με τα χαρούμενα γουρουνάκια, είδαμε τα γουρούνια όπως είναι στην πραγματικότητα. Είδαμε το αίμα που χύνεται για ένα ποτήρι γάλα. Ξέρουμε πια πως δεν υπάρχει τίποτα το ειρηνικό στην εκμετάλλευση των ζώων. Αποφασίσαμε πως θα εξηγήσουμε και στους υπόλοιπους τι συμβαίνει και οικειοθελώς αυτή τη φορά βαφτιστήκαμε με vegan λάδι. Το πρώτο σκέλος είναι θετικό, το δεύτερο αρνητικό.

Με το λάδι περάσαμε από τη μια προπαγάνδα στην άλλη. Μέσα στο πάθος μας να μεταφέρουμε το vegan μήνυμα, μοιραζόμαστε στα social πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε αν ισχύουν. Θα θέλαμε βέβαια. Αλλά αφού το κάνουν οι vegan φίλοι μας γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; Για καλό είναι σκεφτόμαστε. Παράδειγμα αποτελεί η λανθασμένη θεωρία πως ο βιγκανισμός θα λύσει την Παγκόσμια Πείνα.

Μαθαίνουμε πως υπάρχουν vegan κανόνες. Κάποια πράγματα επιτρέπονται και κάποια όχι. Λέμε έτσι κάνουμε πια εμείς. Και αφού κόψαμε το τυρί, μας λένε πως υπάρχουν κι άλλοι κανόνες. Για παράδειγμα, είναι ηθικά κατακριτέο μαθαίνουμε να έχουν σκύλους οι τυφλοί ή οι ψυχολογικά ασταθείς άνθρωποι. Και εμείς δε λέμε όχι αυτό είναι λάθος. Λέμε μάλλον θα είναι σωστό για να το λέει μια μεγάλη οργάνωση και επίσης το λένε και οι φίλοι μου. Και λέμε είναι και δικός μου κανόνας τώρα, εσείς δε μας καταλαβαίνετε.

ΚΑΨΕ ΤΗ VEGAN ΒΙΒΛΟ ΣΟΥ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΣΟΥ.

Το γεγονός πως σε βοήθησε κάποιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του χώρου να γίνεις vegan, δε σημαίνει πως έχει πάντα δίκιο σε όλα. Η προσωπολατρεία τυφλώνει την κρίση σου. Κανονικά θα ήσουν σε επιφυλακή για τυχόν λάθη τους αλλά θολώνεις τα φίλτρα σου επειδή τους συμπαθείς.

Καθόλου δε διαφωνώ πως ο Gary Yourofsky έχει δώσει το πρώτο έναυσμα σε πολλούς. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι (και αυτοαποκαλείται) μισάνθρωπος. Γιατί τον θαυμάζεις ακόμα και προτείνεις την ομιλία του;

Καθόλου δε διαφωνώ πως ο Joey Carbstrong παλεύει ασταμάτητα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως κατεβάζει από το κεφάλι του αποφθεύγματα του Martin Luther King που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ για να τα ταιριάξει με το vegan μήνυμα πατώντας έτσι πάνω στη Μαύρη Ιστορία. Γιατί κάνεις πως δεν το βλέπεις;

Το What The Health έχει επηρεάσει πολλούς να γίνουν vegan για λόγους υγείας αλλά δεν είναι ακριβώς αξιόπιστο. Φυσικά και έχει σωστά στοιχεία αλλά είναι ανεύθυνο να το προτείνει κανείς σε νέους vegans χωρίς να παρουσιάσει και τα λάθη του. Είναι υπεύθυνο να λέει κανείς “κόψε το κρέας και θα γίνεις καλά”;

Λόκαλ ακτιβίστρια κάνει σεξιστικά body shaming αστεία και γελάς. Πώς είναι οκ να χρησιμοποιείς καταπιεστικές τακτικές για να ρίξεις ένα άλλο καταπιεστικό σύστημα;

Οι Anonymous For The Voiceless έχουν επηρεάσει μερικούς ανθρώπους να γίνουν vegan αλλά η ίδια η οργάνωση εκφέρει πολωτικές, μισάνθρωπες και επικίνδυνες απόψεις. Γιατί επιτρέπεις σε μια τέτοια οργάνωση να σε χρησιμοποιεί;

Ξεπέρασέ το. Η υπόθεση πως ό,τι λένε οι non-vegans είναι λάθος και ό,τι λένε οι vegans είναι σωστό, δεν ισχύει. Αμφισβήτησέ τους. Δεν είναι guru. Κανείς δε γράφει τους κανόνες.

Κατεβάσε τα εικονίσματά τους από τα μυαλό σου. Άσκησε τους κριτική. Διόρθωσέ τους. Εξήγησέ τους ΕΣΥ τι είναι σωστό.

Μερικές φορές οι non-vegans λένε πως μοιάζουμε με θρησκευτική αίρεση. ΣΥΧΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Αν διαβάζεις μέσα από τη Vegan Βίβλο, έτσι ακριβώς φαίνεται. Αν βλέπεις όλα τα διαφορετικά λάθος και μόνο τα δικά σου σωστά, αναθεώρησε. Αμφισβήτησε τα είδωλά σου και τον εαυτό σου.

Διαφορετικά το μόνο που έχεις κάνει είναι πως έχεις αλλάξει διατροφή. Θυμάμαι όμως οτι έλεγες πως ο βιγκανισμός είναι πολύ παραπάνω από αυτό.

______

Η θεωρία πως ο βιγκανισμός θα λύσει την Παγκόσμια Πείνα είναι ένας κοινός vegan μύθος της Vegan Βίβλου.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))