To Vegan Φλερτ με την Ακροδεξιά

This post is also available in: enEnglish (Αγγλικα)

Το παρόν άρθρο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επίθεση ή αμφισβήτηση εναντίον του Βιγκανισμού. Κάθε κίνημα έχει προβληματικά στοιχεία και αυτό το άρθρο παρουσιάζει τον κίνδυνο ώστε να διατηρήσουμε το vegan χώρο ασφαλή για όλους και καθαρό από ιδεολογίες μίσους.

Σε πολλούς φαίνεται τελείως οξύμωρο να υπάρχουν ακροδεξιοί vegans αλλά είναι πραγματικότητα. (Επίσης, οξύμωρο είναι πως υπάρχουν αλβανοί χρυσαυγίτες αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.) Η ακροδεξιά συνδέεται ιδεολογικά με διάφορους περίεργους τρόπους με το βιγκανισμό και αυτό αποτελεί κίνδυνο για το vegan κίνημα. Θα ξεκινήσω με μια ιστορία.

Μια πορεία ενάντια στη γούνα

Πριν πάρα πολλά χρόνια δεν είχα καμία σχέση με το vegan χώρο. Είχα όμως μια γενικότερη ανησυχία για το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω μου. Κάποια στιγμή πέτυχα στο internet ένα κάλεσμα για μια πορεία κατά της γούνας. Δεν ήξερα κανέναν να ασχολείται με αυτά και αποφάσισα να πάω μόνος μου. Φτάνοντας βρήκα τυχαία 2 γνωστούς (ανήκαν στον αναρχικό χώρο αν θυμάμαι καλά) και κατηφορίσαμε προς τα γουναράδικα του κέντρου της Αθήνας μαζί με τα υπόλοιπα συγκεντρωμένα άτομα. Η συγκεκριμένη πορεία ήταν κάτι στο οποίο δε θα συμμετείχα σήμερα. Ήταν εξαιρετικά επιθετική. Αυτό όμως δε μας αφορά τώρα.

Αφού είχαμε επισκεφτεί αρκετά μαγαζιά με γούνες, ήρθαν και άλλα άτομα στην πορεία. Όταν σταματήσαμε μπροστά από ένα ακόμα μαγαζί, τα καινούρια αυτά άτομα μπήκαν μπροστά από όλη την πορεία, άνοιξαν ένα πανό με σύνθημα κατά της γούνας και άρχισαν να βγαίνουν φωτογραφίες. Δημιουργήθηκε ένα αμήχανο, περίεργο κλίμα.

Αυτό που δεν είχα δει (αλλά είχαν δει οι 2 γνωστοί μου) είναι πως δίπλα στο σύνθημα ήταν επίσης σχεδιασμένος ένας Κέλτικος Σταυρός. Για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σύμβολα της ακροδεξιάς. Εδώ ένας οδηγός για να τα αναγνωρίζετε. Δε θυμάμαι ποιος οργάνωνε την πορεία, δε γνωρίζω πώς την ανακάλυψαν οι χρυσαυγίτες, δεν ήξερα κανέναν άλλο στην πορεία πέρα από τους 2 γνωστούς μου.

Φύγαμε αμέσως. Θυμάμαι όμως οτι η πορεία συνεχίστηκε με όσους έμειναν.

Μερικά ακόμα παραδείγματα

Πριν λίγες μέρες ο Morissey βγήκε να τραγουδήσει στην τηλεόραση φορώντας ένα pin του ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το στήριξε ανοιχτά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Brigitte Bardot που στηρίζει επίσης ανοιχτά το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κάνει ρατσιστικές δηλώσεις.

Και τα 2 παραπάνω προβληματικά άτομα θεωρούνται ήρωες για τα ζώα από μεγάλο μέρος της vegan κοινότητας. Η προσωπολατρεία είναι ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει και στο ‘Κάψε τη Vegan Βίβλο Σου‘. Αλλά οι άνθρωποι που χαίρονται και επιδιώκουν το θάνατο άλλων ανθρώπων δε θα έπρεπε να έχουν καθόλου χώρο στη βίγκαν κοινότητα, μια κοινότητα που είναι υπέρ της ζωής και της δικαιοσύνης.

Μεμονωμένα περιστατικά λοιπόν (;)

Δυστυχώς όχι. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, ο βιγκανισμός δεν είναι κάτι καινούριο για την ακροδεξιά. Είναι ασφαλώς ένας ακόμη τρόπος για να επεκταθεί σε διαφορετικό κοινό αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Υπήρξαν και υπάρχουν ναζί που είναι vegan για ιδεολογικούς λόγους, είναι ηθικοί vegans.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή:

Η ελληνικής καταγωγής Savitri Devi (ή Maximiani Portas) ήταν ενεργή ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέχισε τη δράση και μετά την πτώση του ναζισμού. Πίστευε πως οι άνθρωποι δεν είναι πάνω από τα ζώα, πως θα πρέπει να σεβόμαστε όλες τις μορφές ζωής (oh the irony), διέσωζε ζώα από εργαστήρια και πίστευε πως θα πρέπει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή σε όσους δε σέβονταν τη φύση ή τα ζώα. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ρητορική;

Ακόμη, ακροδεξιά sites υποστηρίζουν πως ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος. Ναι, υπάρχουν διάφορες πηγές που λένε πως δεν ήταν αλλά αυτό δεν έχει σημασία εδώ. Σημασία έχει πως η σημερινή ναζιστική προπαγάνδα (όπως το aryanism.net) επικαλείται διάφορα vegan αποφθεύγματά του και τα χρησιμοποιεί για να συνδεθεί με το βιγκανισμό. Παράδειγμα αποτελεί η ερώτηση που του έκανε κάποτε η Magda Goebbels “Μα νόμιζα πως έτρωγες ψάρι, Φύρερ μου; Το ψάρι δεν είναι κρέας” και εκείνος απάντησε “Θα υπέθετε λοιπόν κανείς πως σύμφωνα με την άποψη σου, αγαπημένη μου, το ψάρι είναι φυτό!

Υπάρχουν πολλές ακόμη θεωρίες που παρουσιάζουν το βιγκανισμό από την ακροδεξιά σκοπιά. Υπάρχουν ερμηνείες για τον vegan Κάιν και τον nonvegan Άβελ, για την καταγωγή των Λευκών από αγρότες, το κλασσικό “blood and soil”, την καθαρότητα του σώματος ενός Λευκού πολεμιστή και πολλά ακόμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το Ναζιστικό κόμμα είχε το δικό του Green Wing. Υπήρχαν ναζί που πίεζαν για περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, οργανικές φάρμες, αναδασώσεις και προστασία φυτών και ζώων. Μια θεωρία που λέγεται αλλιώς και ecofascism.

ΟΚ αλλά εγώ δεν είμαι χρυσαυγίτης

Το ξέρω. Πρέπει όμως να γίνει σαφές πως βιγκανισμός χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο μπορεί πολύ εύκολα να κατρακυλήσει στο φασισμό. Το “δε με νοιάζει τι πιστεύει, αρκεί που βοηθάει τα ζώα” είναι αφελής λογική.

Η vegan ακροδεξιά έχει κοινή ρητορική με το γενικότερο βιγκανισμό και κοινούς στόχους με το περιβαλλοντικό κίνημα. Όσο το vegan κίνημα παραμένει απολιτίκ, η ακροδεξιά έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και να στρατολογήσει.

Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα ζώα καλοί και με ευγενική καρδιά. Τα φαινόμενα εκφασισμού του χώρου πρέπει να αντιμετωπίζονται και έχουμε ΟΛΟΙ μας ευθύνη για αυτό.

___________

Οι Anonymous for the Voiceless είναι από τις vegan οργανώσεις που δυστυχώς δίνουν δίνουν χώρο σε νεοναζί και μισάνθρωπους.

Κάψε τη Vegan Βίβλο σου.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))