Change Of Heart: το βιβλίο που χρειάζεται κάθε ακτιβιστής

Tον πρώτο καιρό που έγινα vegan, αισθάνθηκα πως έκανα μια σημαντική ανακάλυψη. Όπως οι περισσότεροι καινούριοι vegans είχα το πάθος να δείξω και σε άλλους ανθρώπους τι είχα μάθει. Ήθελα να επηρεάσω και εκείνους να δουν την άλλη πλευρά, να δουν τα οφέλη αυτού του τρόπου ζωής και σκέψης. Η αλήθεια είναι όμως οτι δε γνώριζα πολλά πράγματα και πάνω στον ενθουσιασμό μου έκανα πολλά λάθη στην επικοινωνία μου.

Παρεξηγήθηκα πολλές φορές, έχασα την υπομονή μου άλλες τόσες και πολύ σπάνια κατάφερα να επικοινωνήσω ουσιαστικά με την άλλη πλευρά. Συνειδητοποίησα πως δε γνώριζα σχεδόν τίποτα για την ανθρώπινη ψυχολογία και κατά συνέπεια δεν ήμουν σε θέση να παρουσιάσω το βιγκανισμό με μεγάλη επιτυχία. Χρειαζόμουν γνώσεις, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές.

Τα βιβλία ήταν αυτά που με βοήθησαν να κάνω το άλμα και να μπορέσω να “φτάσω” στους άλλους ανθρώπους. Το Change Of Heart είναι από τα πρώτα σχετικά βιβλία που διάβασα και ακόμα και σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά που έχω διαβάσει. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις βιβλίων 🙂

_____

Ο Nick Cooney ανάμεσα σε άλλα έχει υπάρξει αντιπρόεδρος του Mercy For Animals και ιδρυτής του Humane League. Με βάση επιστημονικές έρευνες και την εμπειρία του στο χώρο του vegan advocacy, ο Cooney απαντάει σε ερωτήσεις όπως:

  • Πρέπει να χρησιμοποιούμε βίαιες εικόνες ή αυτό απομακρύνει τους ανθρώπους;
  • Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων αλλά ταυτόχρονα καταναλώνει κρέας;
  • Πρέπει να ζητάμε μεγάλες ή μικρές αλλαγές από τον κόσμο;

Εμείς ως ακτιβιστές

Ο συγγραφέας αρχικά κάνει focus σε εμάς τους ίδιους. Τι μας έκανε να γίνουμε ακτιβιστές; Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Πόσο συναισθηματικά δεμένοι είμαστε με το βιγκανισμό; Μαθαίνουμε πως ίσως εμείς οι ίδιοι βάζουμε εμπόδια στην επικοινωνία μας και μας καλεί να αμφιβάλλουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Κατά τη γνώμη μου, η προσωπική αμφισβήτηση θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία για όλους μας έτσι ώστε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε – πάνω στο βιγκανισμό αλλά και γενικότερα.

Τα εμπόδια

Στη συνέχεια, ανακαλύπτουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι μια “ανηφορική μάχη” όπως λέει ο ίδιος. Αρχικά, επειδή οι άνθρωποι παρόλο που έχουμε εξελιχθεί ως είδος έχουμε ακόμα κάποιους έμφυτους περιορισμούς. Το μυαλό μας λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους (για παράδειγμα τα μεγάλα νούμερα θανάτων μας αφήνουν συνήθως αδιάφορους), αγνοούμε γεγονότα που είναι αντίθετα στις υπάρχουσες απόψεις μας, δε μας αρέσει να χάνουμε κάτι που ήδη έχουμε, αποφεύγουμε την ενσυναίσθηση. Πολλές από αυτές τις τάσεις μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο να τις αλλάξουμε. Δεν κάνουν τους ανθρώπους κακούς ή αδιάφορους, είμαστε απλώς έτσι κατασκευασμένοι/εξελιγμένοι ως είδος. Επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και διαμορφώνουν το προσωπικό και συλλογικό σύστημα αξιών μας. Ο Cooney αναλύει τα αποτελέσματα κοινωνικών πειραμάτων και εμπειριών με προσιτή γλώσσα και μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η κοινωνία. Κάποια από τα συμπεράσματα είναι πραγματικά τρομακτικά.

Οι τακτικές

Αναγνωρίζοντας τη φύση του ανθρώπου, το βιβλίο κατά κύριο λόγο παρουσιάζει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να αλλάξουμε τα πράγματα. Κάποιες τακτικές είναι απλές, κάποιες είναι πιο σύνθετες. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε κάποιες που ήδη κάνετε στο outreaching σας. Θα λύσετε απορίες που έχουν περάσει από το μυαλό σας. Θα καταλάβετε γιατί κάποιες συμπεριφορές σας δε φέρνουν θετικά αποτελέσματα και θα μάθετε πώς να τις βελτιώσετε ή να τις αλλάξετε τελείως. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε μοτίβα στους άλλους ανθρώπους και να αποκωδικοποιείτε τα λεγόμενά και τις πράξεις τους.

Σε κοινωνικό επίπεδο, θα ανακαλύψετε πώς εξαπλώνεται μια αλλαγή. Ποιοι είναι οι παράγοντες που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την εξάπλωσή της. Παράλληλα, ο Cooney παρουσιάζει μεθόδους που χρησιμοποιούνται επιτυχημένα στον κόσμο του Marketing και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο vegan advocacy μας.

Τελικά;

Το Change Of Heart αποτελεί μια πολύ πλούσια πηγή για την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα σε μια vegan κοινωνία. Θα βγείτε διαφορετικοί από την άλλη πλευρά και αναμφίβολα πιο αποτελεσματικοί. Αν θέλετε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός ειρηνικότερου κόσμου, το Change of Heart είναι ένα από τα σημαντικά vegan βιβλία.

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))