Β12

Είναι απαραίτητο να παίρνουν βιταμίνη Β12 οι vegans ή όχι; Δημιουργεί προβλήματα η έλλειψη της στον ανθρώπινο οργανισμό; Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως δε χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα Β12; Φαίνεται πως αυτές οι ερωτήσεις απασχολούν έντονα τους χορτοφάγους αλλά και τους κρεατοφάγους.

Τι είναι η Β12;

Η Β12 εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν αυτή βρίσκεται σε έλλειψη, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κόπωσης, υπνηλίας και αν αυτή η έλλειψη διαρκέσει για μεγάλο διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης (ανεπανόρθωτης) βλάβης στο νευρικό σύστημα. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα για τους ενήλικες είναι τα 2.4 micrograms.

Η Β12 στη φύση

Οι πρόγονοι μας μπορούσαν να πάρουν αυτή τη βιταμίνη με 2 τρόπους. Ο ένας από αυτούς ήταν η κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων και ο δεύτερος ήταν μέσω μικροοργανισμών που υπήρχαν στα συνήθως όχι τόσο καθαρά φυτά που έτρωγαν. Συνεπώς, ένας vegan δε μπορεί να πάρει αυτή τη βιταμίνη με φυσικό τρόπο – εκτός αν θέλει να τρώει χώματα.

Τι πρέπει να κάνει ένας vegan;

Η σύγχρονη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η λήψη της βιταμίνης μέσω εμπλουτισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Στην αγορά υπάρχουν διάφορες εμπλουτισμένες τροφές όπως δημητριακά και φυτικά γάλατα. Τα συμπληρώματα Β12 είναι μερικά μικρά φθηνά χάπια – συνήθως υπογλώσσια.

Εάν λαμβάνετε τη βιταμίνη μέσω εμπλουτισμένων τροφών φροντίστε να τρώτε 2 μερίδες που να περιέχουν από 1,5 microgram με 2,5 micrograms ανά μερίδα. Αν λαμβάνετε χάπια καθημερινά, καλό θα είναι να παίρνετε ένα χάπι από 25 micrograms με 100 micrograms τη μέρα. Αν δε θέλετε να παίρνετε 1 χάπι κάθε μέρα, μπορείτε απλώς να παίρνετε 2 με 3 χάπια των 1.000 micrograms την εβδομάδα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε Β12.

Προτιμήστε τα τις υπογλώσσιες κάψουλες που περιέχουν cyanocobalamin καθώς έχουν μεγαλύτερη αποροφητικότητσα σε σχέση με αυτές που περιέχουν methylcobalamin. Μην περιμένετε να εμφανίσετε έλλειψη για να ξεκινήσετε τη λήψη της βιταμίνης. Εάν δεν καταναλώνετε καθόλου ζωϊκά προϊόντα αργά ή γρήγορα τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό σας θα πέσουν και ίσως ήδη έχετε προκαλέσει ζημιά στον εαυτό σας.

Υπάρχουν vegans που δεν παίρνουν B12;

Δυστυχώς, ναι. Υπάρχει μια παλιά αλλά διαδεδομένη άποψη πως η Β12 μπορεί να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων. Αυτό αποτελεί επικίνδυνη θεωρία καθώς μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχετε υπόψη σας πως οι άνθρωποι που εναντιώνονται στη λήψη της Β12 είναι συχνά οι ίδιοι που εγκαταλείπουν το βιγκανισμό επειδή νιώθουν συνεχώς εξαντλημένοι και τελικά καταλήγουν στο λάθος συμπέρασμα πως ο βιγκανισμός είναι κάτι ανέφικτο.

Μη γίνετε σαν αυτούς. Τα φύκια, τα άπλυτα λαχανικά ή η μπύρα δεν αποτελούν ασφαλείς πηγές Β12. Τα χάπια είναι πάρα πολύ φτηνά και θα κάνουν τη διαφορά στην υγεία σας.

______

Οι διατροφικές πληροφορίες προέρχονται από το vegan βιβλίο Vegan For Life

Αν σας αρέσει το blog, μπορείτε να το ακολουθείτε και στο Facebook :))